meni

Praznična magija Adventa

Nije li najlepše doba u godini upravo ono kada se okupljamo u svojim kućama, okruženi prijateljima i porodicom? Vreme Božića i Nove godine kada sumiramo prethodne uspehe i donosimo nove odluke kojima ćemo se manje-više kasnije obavezivati...

Nedeljma ranije pažljivo biramo poklone za najdraže i planiramo prazničnu gozbu. Pravimo spiskove za kupovinu i tražimo najzanimljivije recepte najukusnih jela koje brižno čuvamo za ovu svečanu priliku. Naposletku, kitimo novogodišnju jelku, pripremamo odgovarajući svetlucavi dekor kako bismo dodali još malo novogodišnje atmosfere i neizostavno, postavljamo svečanu trpezu. Zbog svega toga ni ne čudi što iščekivanje praznika protiče u najboljem rapoloženju te je većini ljudi ovo omiljeni zimski period.

Prema kalendaru, Božić prvi dočekuju katolici i evangelisti, a za njihovu hrišćansku tradiciju karakteristično je da četiri nedelje pre Božića teku pripreme za blagdan i taj se period naziva Advent. Ovo je vreme kada Hriršćani u iščekivanju i nadi bde, kako bi prepoznali Boga koji dolazi.

Tokom Adventa u kućama se tradicionalno na sto stavlja adventski venac sa četiri sveće, što je običaj započet još u 19. veku u Nemačkoj, a nešto kasnije, raširio se i na druge zemlje nemačkog govornog područja i do danas je ostao jedan od najprepoznatljivijih tamošnjih božićnih običaja. Čine ga dva glavna simbola krug i sveće, odnosno svetlo.
Adventski venac se plete od zimzelenih grančica bez očiglednog početka i kraja što označava večnost. Bor i božikovina u vencu simbolizuju besmrtnost, lovor pobedu nad grehom i patnjom, a kedar snagu i izlečenje od bolesti.

Adventske sveće su izvorno crvene i bele boje, simbolizuju dolazeće svetlo Isusa i pale se postepeno što označava približavanje Boga. Prve adventske nedelje pali se prva sveća i tako redom da do Božića gore sve četiri.
Prema jednoj tradiciji, prva sveća je nazvana prorokova, druga betlehemska, treća pastirska, a poslednja, sveća anđela.

Ovaj običaj danas se sreće u brojnim katoličkim zemljama, a sam venac koristi se ne samo zbog njegove simbolike i tradicije, već služi i kao poseban praznični ukras.
Tako ga, oslanjajući se na svoju kreativnost uskoro možete i sami napraviti, obradovati svoje ukućane novogodišnjim duhom i simbolično otpočeti odbrojavanje do Nove godine, srećnije godine…