meni

Noć veštica, prilika za maskenbal

Noć između 31. oktobra i 01. novembra proslavlja se kao Noć veštica ili Halloween. Ovo je danas jedan od najpopularnijih praznika u Americi, ali i čitavom svetu.

Poslednje večeri jesenje žetve svet se menja od sunčanog toplog leta do mračne i hladne zime a zemlja prelazi iz plodne u stanje mirovanja. Stari Kelti verovali su da ovaj prelazak daje snagu natprirodnim moćima da se probiju u svet živih i razmašu se svojim zlim nestašlucima.

U ovoj noći, verovali su Kelti, duhovi ljudi koji su prošle godine umrli ušetali bi među žive, pa su zato seljani pripremali slatkiše i hranu kako bi ih primirili – ritual koji je prethodio današnjem ,,trick or treat” – dajte nam slatkiše ili ćemo učiniti nešto nevaljalo.

Noć veštica jeste paganskog porekla ali samo ime Halloween nastalo je od hrišćanskog praznika All Hallows Eve ili Veče pre Svih svetih (koji je 01. Novembra). Praznik su prilagodili hrišćani koji su želeli da iskorene paganizam i, tokom godina, neki mračniji aspekti su zamenjeni lakšim sadržajima i proslavama u duhu porodičnih vrednosti.

Danas noć veštica predstavlja festival kome se najviše raduju deca, organizuju se maskenbali, nošenje i sakupljanje slatkiša od vrata do vrata, gradovi organizuju festivale žetve sa sveprisutnim bundevama, zbijaju se šale a najvažnije - deca se raduju i odlično provedu!