meni

Praznik popularan širom sveta - Dan zaljubljenih

 

 

Za Rimokatoličku crvku i Protestantsku to je dan svetog Valentina, za Pravoslavnu crkvu je to dan kada se obeležava sveti Trifun, a za sve ljude širom sveta 14. februar predstavlja Dan zaljubljenih.

SVETI VALENTIN ILI TRIFUN?

Sve do druge polovine XX veka, sv. Valentin je bio dan kada je slavljen dan sveca, međutim izbačen je iz katoličkog kalendara. Glavni razlog tome jeste to što je postojala želja da se smanji broj svetih dana u kalendaru. Uzimajući u obzir da ne postoji mnogo istorijskih činjenica koje bi opravdale da 14. februar bude sveti, ovaj dan je izbrisan iz katoličnog kalendara.

 

Pravoslavna crkva 14. februara po gregorijanskom kalendaru obeležava svetog Trifuna, zaštitinika vina, vinove loze i vinogradarstva.  Na ovaj dan, vinogradari odlaze do svoga vinograda kako bi isekli barem jedan čokot vinove loze i polili ga vinom. Verovanje je da će ovo doprineti da grožđe bolje rodi.

 

Generalno, u svetu je ovaj dan poznat kao Dan zaljubljenih. Sa romantičnom ljubavlju je 14. februar prvi put povezivan još u XIV veku, a tokom poznog Srednjeg veka na dvorovima isticala se takozvana otmena ljubav. Drugi nazivi koji su još često u upotrebi jesu dvorska ili kurtoazna ljubav, a predstavlja način izražavanja plemenite i viteške ljubavi i divljenja tokom Srednjg veka.

 

Već od XV veka, počela je da prerasta u nešto što je danas nama mnogo bliže – u iskazivanje ljubavi davanjem poklona koji uključuju slatkiše, cveće i čestitke.

 

PREDLOG ZA ZALJUBLJENE

Parovi širom sveta koriste ovu priliku da obeleže ljubav na različite načine. Preko raznih poklona, malih i velikih gestova pažnje do raznih izlazaka i provoda.

Svoju jaču, odnosno lepšu polovinu uvek možete iznenaditi mirišljavim buketom cveća, predivnim nakitom ili večerom u restoranu. Naravno, u obzir bi mogla da dođe i romantična večera, uz par romantičnih i mirišljavih sveća koje su nezamenjive kada su ovakve prilike u pitanju. Uz njihovu pomoć, u svom toplom domu biste stvorili okruženje puno ljubavi i pažnje, onakvo kakvo i treba da bude prilikom proslave Dana zaljubljenih.

 

Složićete se sa nama da je ova poslednja opcija definitivno najbolja.