meni

Novogodišnji aranžmani, zabavni ''Uradi sam'' projekti za celu porodicu

Ako ste uvereni kako je novogodišnja jelka glavna zvezda zimskih praznika, verovatno ste u pravu. Raskošno, glamurozno drvo u punom sjaju, zasigurno je najautentičniji simbol svečanih novogodišnjih dočeka i nemoguće ga je ne primetiti jer uvek dominira u svakoj postoriji i privlači radoznale poglede.

Ali ako želite da svoj dom učinite zaista ugodnim, toplim božićnom gnezdom, potrudite se da ga ispunite malim, simpatičnim svečanim dekoracijama u prostorijama u kojima najradije boravite. Upravo takav dekor dodaće šarma i udobnosti svakom vašem omiljenom kutku u kući, a vaše će goste sasvim očarati njihovo gostoprimstvo.
Debeljuškasti Deda Mraz i njegov vredni patuljasti pomoćnik na prozorkom oknu, nekoliko svetlucavih novogodišnjih ukrasa na polici u staklenoj činiji, crvene novogodišnje jastučnice na udobnoj fotelji i miris tek ispečenog keksa od đumbira, na velikom poslužavniku na stolu...bezbroj je mogućnosti da za praznike ukrasite svoj dom.

Ipak, ima li išta, što vam više miriše na Božić od svežih zimzelenih grana i cveća koje obasjava nežno svetlo novogodišnjih sveća. Na trpezarijskom stolu ili u dnevnoj sobi, na kuhinjskom radnom delu... zapravo bilo gde, biće izuzetan detalj koji će uneti svečanu atmosferu.

Ukoliko ste bar malo vešti, zašto ne biste ovakve aranžmane, napravili sami i učinili ih svojim novogodišnjim Uradi sam projektom u kom može da učestvuje cela porodica i da se svi pri tom odlično zabavite?!
Ko zna, možda ubrzo preraste u vašu malu porodičnu tradiciju.

Za ovakve aranžmane nije vam potrebno mnogo, zapravo većinu ovih stvari već imate u kući ili bašti: nekoliko grana jele ili bora, šišarke, svetlucavi ukrasi za jelku, satenska traka od koje možete napraviti mašne i na kraju, naravno nezaobilazna sveća, bilo u boji, ili aromatična, lučica... kakva god da vam se učini zanimljivom.
U aranžmane možete dodati i nekoliko svežih cvetnih grana, a naš predlog je Božićna zvezda jer je nenadmašni simbol novogodišnjih praznika.
Za one posebno glamurozne aranžmane, možete da nabavitei male LED sijalice kako bi ga diskretno akcentovali.
Takođe, da biste sve ovo aranžirali potrebno vam je nekoliko običnih staklenih tegli, plića staklena činija za elegantniji dekor - najbolje pravougaonog oblika ili za nešto rustičniji izgled, manja drvena gajbica, odnosno drveni poslužavnik.

Sada, kada vam je sve ovo pri ruci, pratite nekoliko koraka u nastavku i napravite unikatni novogodišnji stoni aranžman:

 

1. U činiju ili gajbicu, uspravno poređajte tegle, ali u sredini jednu od njih položite obrnuto i na nju stavite staklenu čašu ili providnu posudu u koju ste umetnuli sveću.

2. U svaku preostalu teglu sipajte vode do polovine njene zapremine. Ukoliko ovakav aranžman želite nekom da poklonite, predlažemo vam da nabavite cvećarski sunđer i položite ga u tegle jer će vam tako biti lakše da ga transportujete.

3. U svaku tegli ubacite borove, jeline grane ili bilo koju drugu zimzelenu vrstu koja vam se dopada. Čak i sve zajedno izmešane izgledaće čarobno zahvaljujući njihovim različitim bojama i teksturi njihovih iglica. Možete kreirati različite varijante po svojoj želji i ukusu, a možete ih uklapati uz preostali dekor i enterijer prostorije.

4. Sada dodajte cvetne grane koje ste izabrali. Crveno cveće će zimzelenim biljkama dati izuzetan kontrast i učiniće vaš aranžman najviše prazničnim.

5. Između grana, ubodite nekoliko šišarki koje ste prethodno sakupili, možete i nekoliko novogodišnjih ukrasa, različitih veličina i oblika ili satenske mašne u odgovarujućim tonovima.

6. I na kraju, ukoliko želite, po svemu poprskajte veštački sneg u spreju.

 

Nakon što sto se dobro zabavili ovim jedostavanim kreativanim poduhvatom, kada malo bolje pogledate svoj zimzeleni aranžman, čini li vam se da će zaseniti čak i glavnu zvezdu novogodišnje večeri?!