meni

Žito se neizostavno priprema za Aranđelovdan

Ovdašnje hrišćanske porodice danas proslavljaju Aranđelovdan, jednu od najraširenijih krsnih slava u Srbiji.
Ovaj porodični praznik koji se prenosi sa kolena na koleno, po broju svečara nalazi se već na drugom mestu, odmah nakon Svetog Nikole.
Proslavlja se u jesen jer je to vreme hladnoće i zimskih teškoća.

Do danas se u narodu Arhangel Mihailo smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.
Prema verovanju, živi je svetac. On nije umro te i dalje silazi među ljude na zemlju, kao putnik ili prosjak.

OBIČAJI

Aranđelovdan se praznuje poput drugih Krsnih slava, pripremom slavskog kolača, slavske sveće, koljiva, vina i osveštanjem koje obavlja sveštenstvo crkve.
Međutim, negde postoji običaj među hrišćanima koji proslavljaju 21. novembra da se na Aranđelovdan, pošto sveca smatraju živim svetiteljem, ne sprema žito.
Ipak to nije tačno. Žito je obavezno.
Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda bi svakako trebalo da trpeza bude posna.

VEROVANJA

Arhangel Mihailo po predanju je vođa nebeskih vojski i predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji. On je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i zato po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč arhi znači glavni, prvi, a angelos znači vesnik, anđeo.

Prema brojnim verovanjima, rašireno je mišljenje da na Aranđelovdan bolesnici ozdravljaju, te da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka kako bi izgrdio nevernike i pomagao ljudima u nevolji.
Veruje se da kada obilazi bolesnike, stane li kod nogu, to nikako nije dobar znak, ali ako se nađe do glave, bolesnik će ozdraviti.
Govori se i da prema vremenu na Aranđelovdan, možemo predvideti vreme tokom proleća i zime.
U nekim krajevima Srbije, Mihailo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Krsna slava je srpski, narodno-crkveni običaj, a posle Božića je najvažniji porodični praznik koji je povezan sa danom određenog Pravoslavnog svetitelja.