meni

Blog

Rođendan je dan u godini, kada se slavi godišnjica rođenja, slavi se u mnogim kulturama, a slavljenik za rođendan dobija poklone i organizuje rođendansku proslavu.
Ovo deluje kao isuviše jednostavno objašnjenje rođendana. Ali da ipak krenenemo od početka.

Vasilice se tradicionalno pripremaju na dan 1. januara po julijanskom, odnosno 14. januara po gregorijanskom kalendaru.

Treći dan Božića posvećen je svetom prvomučeniku Stefanu. Sveti Stefan je bio Jevrejin koji je živeo u grčkim oblastima tadašnjeg velikog carstva.

Nova godina spada u univerzalne praznike. Organizuje se u čitavom svetu, ali se u raziličitim zemljama Nova godina dočekuje sa različitim običajima. Kako god, Nova godina je jedan od najstarijih praznika i slavi se širom sveta.

Sveti Andrej je bio prvi sledbenik i prvi Hristov apostol, koji je stradao na krstu zbog odanosti novozavetnoj veri.

Slavska trpeza je obavezno posna u vreme četiri velika posta: božičnog, vaskršnjeg, petrovskog i gospojinskog. Isto tako, i kada nije vreme posta, a slava pada u sredu ili petak, trpeza bi trebala da bude posna, osim ako je reč o takozvanim trapavim sedmicama posle četiri velika posta.

Jesen, krsna slava, bogata  trpeza, kolači, sveća, pokloni, gužve u prodavnicama, veselje... Sezona slava počinje…


Sveće kao i njihove boje imaju izvesnu simboliku. Zato pažljivo birajte boju sveća u svom enterijeru ili ukoliko ih poklanjate.

Sveće su još u davnoj prošlosti bile korišćene za razne religijske i ceremonijalne svrhe, kao i za osvetljavanje.

Mirišljava sveća i meditacija su idealana terapija za zdraviji i ispunjeniji život. S vremena na vreme treba napraviti mali ’’presek emocionalnog stanja’’ i vratiti svoje telo, um i duh u balans.