meni

Blog

Sveće su još u davnoj prošlosti bile korišćene za razne religijske i ceremonijalne svrhe, kao i za osvetljavanje.

Mirišljava sveća i meditacija su idealana terapija za zdraviji i ispunjeniji život. S vremena na vreme treba napraviti mali ’’presek emocionalnog stanja’’ i vratiti svoje telo, um i duh u balans.

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski Mirotočivi (280—306) je bio hrišćanski svetitelj za koga se veruje da je živeo u Solunu početkom 4. veka. 

Sveta Petka ili Paraskeva (grčki: Παρασκευή — "petak") je bila hrišćanska podvižnica iz 11. veka.

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja, čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa.

Proslavljaju ga i katolici i pravoslavci, svako po svom kalendaru, kao Dan Svetog Georgija.

Za Rimokatoličku crvku i Protestantsku to je dan svetog Valentina, za Pravoslavnu crkvu je to dan kada se obeležava sveti Trifun, a za sve ljude širom sveta 14. februar predstavlja Dan zaljubljenih.

Pravoslavni vernici rođenje Isusa Hrista, odnosno Božić obeležavaju 7. januara i ovaj veliki hrišćanski praznik proslavljaju tri dana.

Ovo je praznik rođenja novog života, dece i roditeljstva, a tog datuma, na božićno jutro pre svitanja, oglašavaju se zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuju dolazak Božića i praznično slavlje.

Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, srpske porodice čija je ovo slava proslaviće u utorak, 19. decembra.

Kako je ovaj datum u vreme velikog božićnog posta, vernici za slavu pripremaju isključivo ribu i samo posnu hranu na trpezi, uz neizostavnu slavsku sveću, kako običaji i nalažu.

Na ovaj dan, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. 

Ako želite da svoj dom učinite zaista ugodnim, toplim božićnom gnezdom, potrudite se da ga ispunite malim, simpatičnim svečanim dekoracijama u prostorijama u kojima najradije boravite. Upravo takav dekor dodaće šarma i udobnosti svakom vašem omiljenom kutku u kući, a vaše će goste sasvim očarati njihovo gostoprimstvo.

Miriše li vam išta više na Božić od svežih zimzelenih grana i cveća koje obasjava nežno svetlo novogodišnjih sveća? Na trpezarijskom stolu ili u dnevnoj sobi, na kuhinjskom radnom delu... zapravo bilo gde, biće izuzetan detalj koji će uneti svečanu atmosferu. A ako ste ga napravili sami, zadovoljstvo će biti još veće...

Ovdašnje hrišćanske porodice danas proslavljaju Aranđelovdan, jednu od najraširenijih krsnih slava u Srbiji. 

Prema brojnim verovanjima, rašireno je mišljenje da na Aranđelovdan bolesnici ozdravljaju, te da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka kako bi izgrdio nevernike i pomagao ljudima u nevolji. 

Aranđelovdan se praznuje poput drugih Krsnih slava, pripremom slavskog kolača, slavske sveće, koljiva, vina.