meni

Blog

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja, čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa.

Proslavljaju ga i katolici i pravoslavci, svako po svom kalendaru, kao Dan Svetog Georgija.

Za Rimokatoličku crvku i Protestantsku to je dan svetog Valentina, za Pravoslavnu crkvu je to dan kada se obeležava sveti Trifun, a za sve ljude širom sveta 14. februar predstavlja Dan zaljubljenih.

Pravoslavni vernici rođenje Isusa Hrista, odnosno Božić obeležavaju 7. januara i ovaj veliki hrišćanski praznik proslavljaju tri dana.

Ovo je praznik rođenja novog života, dece i roditeljstva, a tog datuma, na božićno jutro pre svitanja, oglašavaju se zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuju dolazak Božića i praznično slavlje.

Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, srpske porodice čija je ovo slava proslaviće u utorak, 19. decembra.

Kako je ovaj datum u vreme velikog božićnog posta, vernici za slavu pripremaju isključivo ribu i samo posnu hranu na trpezi, uz neizostavnu slavsku sveću, kako običaji i nalažu.

Na ovaj dan, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove. 

Ako želite da svoj dom učinite zaista ugodnim, toplim božićnom gnezdom, potrudite se da ga ispunite malim, simpatičnim svečanim dekoracijama u prostorijama u kojima najradije boravite. Upravo takav dekor dodaće šarma i udobnosti svakom vašem omiljenom kutku u kući, a vaše će goste sasvim očarati njihovo gostoprimstvo.

Miriše li vam išta više na Božić od svežih zimzelenih grana i cveća koje obasjava nežno svetlo novogodišnjih sveća? Na trpezarijskom stolu ili u dnevnoj sobi, na kuhinjskom radnom delu... zapravo bilo gde, biće izuzetan detalj koji će uneti svečanu atmosferu. A ako ste ga napravili sami, zadovoljstvo će biti još veće...

Ovdašnje hrišćanske porodice danas proslavljaju Aranđelovdan, jednu od najraširenijih krsnih slava u Srbiji. 

Prema brojnim verovanjima, rašireno je mišljenje da na Aranđelovdan bolesnici ozdravljaju, te da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka kako bi izgrdio nevernike i pomagao ljudima u nevolji. 

Aranđelovdan se praznuje poput drugih Krsnih slava, pripremom slavskog kolača, slavske sveće, koljiva, vina. 

Za relaksaciju i smirenje nije vam neophodan nikakav skupi spa tretman, niti bilo šta slično što će zahtevati previše vašeg vremena i novca.

Ležernu atmosferu sada možete stvoriti i sami. Bilo kada i bilo gde: u svom domu, bašti, kafeu, u kancelariji, na putu...zaista, sada je bezbroj mogućnosti.

Takvi trenuci se ne mogu zamisliti bez sveća, njihove specifične mirisne note i svetlosti koja svemu daje posebnu draž. 

Svakoj prostoriji, sveće će dodati smirujući ton, a nije li upravo to, ono za čim svi mi čeznemo nakon predugog, užurbanog dana? 

Nije li najlepše doba u godini upravo ono kada se okupljamo u svojim kućama, okruženi prijateljima i porodicom? Vreme Božića i Nove godine kada sumiramo prethodne uspehe i donosimo nove odluke kojima ćemo se manje-više kasnije obavezivati...
Nedeljma ranije pažljivo biramo poklone za najdraže i planiramo prazničnu gozbu. Pravimo spiskove za kupovinu i tražimo najzanimljivije recepte najukusnih jela koje brižno čuvamo za ovu svečanu priliku. Naposletku, kitimo novogodišnju jelku, pripremamo odgovarajući svetlucavi dekor kako bismo dodali još malo novogodišnje atmosfere i neizostavno, postavljamo svečanu trpezu. 

Čuli ste već za ’’TRICK-OR-TREATING’’?
Ako pitate najmlađe, trebalo bi ga uvesti bar jednom nedeljno... jer tada je najbolja prilika da na miru probaju sve sakupljene slatkiše iz torbe i pojedu znatno više nego što je drugim danima dozvoljeno. Uostalom, zar postoji neko kome se takav običaj ne dopada? 

Kako ovdašnji običaji nalažu, za praznovanje slave svakom domaćinu je najvažnije da pripremi slavski kolač, kuvano žito, crveno vino i slavsku sveću.

U domu je svečana atmosfera, a ukućani u radosti i duhovnom raspoloženju dočekuju slavu.