meni

Blog

Slavska trpeza je obavezno posna u vreme četiri velika posta: božičnog, vaskršnjeg, petrovskog i gospojinskog. Isto tako, i kada nije vreme posta, a slava pada u sredu ili petak, trpeza bi trebala da bude posna, osim ako je reč o takozvanim trapavim sedmicama posle četiri velika posta.

Jesen, krsna slava, bogata  trpeza, kolači, sveća, pokloni, gužve u prodavnicama, veselje... Sezona slava počinje…


Sveće kao i njihove boje imaju izvesnu simboliku. Zato pažljivo birajte boju sveća u svom enterijeru ili ukoliko ih poklanjate.

Sveće su još u davnoj prošlosti bile korišćene za razne religijske i ceremonijalne svrhe, kao i za osvetljavanje.

Mirišljava sveća i meditacija su idealana terapija za zdraviji i ispunjeniji život. S vremena na vreme treba napraviti mali ’’presek emocionalnog stanja’’ i vratiti svoje telo, um i duh u balans.

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski Mirotočivi (280—306) je bio hrišćanski svetitelj za koga se veruje da je živeo u Solunu početkom 4. veka. 

Sveta Petka ili Paraskeva (grčki: Παρασκευή — "petak") je bila hrišćanska podvižnica iz 11. veka.

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja, čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa.

Proslavljaju ga i katolici i pravoslavci, svako po svom kalendaru, kao Dan Svetog Georgija.

Za Rimokatoličku crvku i Protestantsku to je dan svetog Valentina, za Pravoslavnu crkvu je to dan kada se obeležava sveti Trifun, a za sve ljude širom sveta 14. februar predstavlja Dan zaljubljenih.

Pravoslavni vernici rođenje Isusa Hrista, odnosno Božić obeležavaju 7. januara i ovaj veliki hrišćanski praznik proslavljaju tri dana.

Ovo je praznik rođenja novog života, dece i roditeljstva, a tog datuma, na božićno jutro pre svitanja, oglašavaju se zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuju dolazak Božića i praznično slavlje.